Hela världen kommer till Vuku

By 4 februari, 2020Boende, Hiking
Mona Sand, Vuku

I Vuku bor Mona och Kai Sand. På sin gård AKS (Auskin Kreative Senter) välkomnar de pilgrimer från hela världen och deras drivkraft är mötet med andra människor. Sommaren 2017 var deras första säsong men de är redan ett välbesökt stopp längs med S:t Olavsleden.

Pilgrimerna bor på historiska marker här i Vuku. Här förberedde sig Kung Olav en gång i tiden för det sista slaget och det var på åkern Olavsrasten som hans 3000 män väntade på det som skulle bli den sista färden mot Stikklestad.

Ett stopp för välförtjänt vila

Vuku S:t Olavsleden
Idag ger platsen en välförtjänt paus för de pilgrimer som dagligen ankommer till Vuku och paret Sand. Varje pilgrim kommer vandrandes med sin egen historia eller berättelse och det är just de mänskliga mötena som gör att Mona Sand brinner för det hon gör.

– En man vandrade med askan från sin bortgångna fru. De hade planerat resan tillsammans men hon dog innan de hann realisera den och han valde att ta med sig askan, det var en fin historia, berättar Mona Sand.

Hon menar att pilgrimer är mer öppna och tar en djupare kontakt än vad andra människor gör i vardagen. De vågar prata om sina sår och om sina tankar. Men vi märker att även Mona är mer öppen och omhändertagande än många andra.

– I går fick jag en blomsterbukett från en pilgrim som heter James. Han var bara 21 år när han vandrade och den yngsta pilgrimen jag träffat. Han fick låna mina skor för han hade så stora blåsor på fötterna efter sina kängor, blommorna kom som ett tack, berättar Mona Sand.

På AKS i Vuku får pilgrimer en säng, tillgång till kök, tvättmaskin, torktumlare och skotork. Här finns möjlighet att köpa lunch, frukost och middag samt bagagetransport vid behov. På AKS kan man också få ett personligt samtal och många väljer, kanske just därför, att förlägga en vilodag hos Mona och Kai Sand. Monas andra jobb med drömmar, meditation och konstterapi blir ofta en del av samtalen med pilgrimerna.

– Pilgrimerna vill gärna prata om upplevelsen av att gå och vad det gör med dem. Det blir sällan praktiska frågor om var eller hur de gått utan det kretsar kring upplevelsen av att pilgrimsvandra. Vem de mött, vad de sett och hur de känt, berättar Mona Sand.

Läs mer om Auskin Kreative Senter.