Andreas vandring blir tysk guidebok

By 28 januari, 2020Hiking
Pilgrim_MG_1545_webb

Efter att ha vandrat Oslo till Trondheim fick Andrea tips om S:t Olavsleden. Hon blev nyfiken och uppdelat på tre år tog hon sig från Selånger till Trondheim 2014-2016.

– Jag gillade leden och då den fortfarande är relativt okänd i Tyskland såg jag en möjlighet att kunna få fler att upptäcka den genom att skriva en guidebok, berättar Andrea Opielka.

När hon nu vandrar den igen har hon valt att ha sällskap vissa sträckor och även denna gång har hon delat upp leden i olika etapper.

– Det tog emot lite i början att gå hela leden igen, men när jag väl var tillbaka så kom jag ihåg varför jag tycker så mycket om den. Det är även kul att få uppleva en annan säsong längs med leden. Sist jag gick var det vår och äppelblom, i år har sommaren kommit längre, säger Andrea Opielka.

Pilgrim_MG_1551_webb

Alltid med en tanke på boken

Valet att vandra en led som S:t Olavsleden tror Andrea ofta handlar om viljan att komma bort från vardagens höga tempo och stress. Att hitta ett lugn och få vara ute i naturen, avskärmad från vardagens verklighet. För hennes egen del har det dock inte gått att koppla av fullt ut.

– Jag behöver hela tiden ha guideboken i åtanke och se till att anteckna, ta GPX-koordinater och fotografera. Det blir en annan typ av vandring än den jag gjorde sist.

Guideboken är klar till våren 2020, i god tid för att hjälpa tysktalande pilgrimer att planera och genomföra sin vandring.

– Mitt bästa tips är att slappna av och inte vara orolig. En idé är att börja med en del av sträckan för att känna efter om man gillar leden och om denna typ av vandring passar en innan man tar sig an hela sträckan, avslutar Andrea Opielka.