Vandringsbitna Cecilia och Oskar campar sig fram längs S:t Olavsleden

By 14 januari, 2020Hiking
Pilgrim_Duved_webb_H8B5934

Efter att ha vandrat i Spanien, Irland och Slovenien började Cecilia Silfvergren och Oscar Arrestam leta efter en ny led att vandra och denna gång ville de gå i Sverige. Distans var viktigt och efter att ha letat hittade de S:t Olavsleden som mäter 580 kilometer. De har precis passerat Duveds kyrka och är inne på sin 15:e dag längs leden.

– S:t Olavsleden är en väldigt vacker led som är ganska enkel att gå vilket vi tyckte kändes perfekt, säger Cecilia Silfvergren.
– Vi ville ha en distans för att ha en chans att komma in i vandringen och längden på S:t Olavsleden kändes bra. Sen vill vi gärna campa och då är det smidigt att vandra i Sverige där allemansrätten gör det enkelt att hitta tältplatser, säger Oscar Arrestam.

Ungefär halvvägs till målet i Trondheim tycker de att leden har varit så som de förväntade sig med mycket asfalt och grusvägar som gör det lätt att ta sig fram. Det bästa hittills har varit sträckorna som gått nära vatten och gjort det möjligt att slå läger vid en badplats. Ett av favoritstoppen är Stålsviken i Mörsil, men nu längtar de efter att ta lite höjd, komma upp i fjällen och få en annan typ av utsikt.

– Än så länge har det varit väldigt behagliga vägar att ta sig fram på, men vi trodde nog att vi skulle gå på lite högre höjd så vi hoppas att vi får mer fjällkänsla nu när vi snart är framme vid riksgränsen, säger Oscar Arrestam.

Varje kilo räknas

Innan de går in i Norge blir det stopp i Tännforsen som är dagens mål. När vi ses har de precis passerat sista matvarubutiken på några dagar och passat på att fylla ryggsäckarna med proviant för de kommande fem dagarna.

– Ryggsäckarna är lite tyngre just nu eftersom vi behöver packa mer mat än tidigare längs leden, men de blir lättare för varje måltid vi äter, säger Cecilia och skrattar.

Varje kilo extra märks och de har försökt att packa så lätt som möjligt för att orka hela vandringen. Exakt hur lång tid den kommer ta är de inte helt säkra på, utan de tar en dag i taget.

– Vi är ju här för att vi tycker om att vandra och då vill vi inte stressa fram, säger Oscar Arrestam.

Och att de tycker om att vandra är det ingen tvekan.

– Vi har inte planerat nästa vandring än, men när vi kommer hem brukar det bara gå några dagar innan det börjar klia i fötterna och vi börjar googla efter nästa led. Hela året längtar vi sen till sommaren och att få ge oss ut, säger Oscar Arrestam.